Regio Amersfoort

Bestaande uit Amersfoort, Baarn, Barneveld, Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Soest, Scherpenzeel en Woudenberg

Ontwikkelingen in de regio Amersfoort

Jeroen van Toor
Jeroen van Toor,
Comma Vastgoed  
Op dit moment zien wij wij dat de woningmarkt in de regio Amersfoort, net als de rest van Nederland, aan het afkoelen is. De vraag naar woningen blijft onverminderd groot. maar de huidige rente, inflatie, energie-crisis, stijgende bouwkosten en onzekerheden op de financiële markten spelen een grote rol in de beslissingen van kopers en verkopers.

De leencapaciteit staat verder onder druk en de economische vooruitzichten zijn ook niet al te rooskleurig. Dit zorgt er voor dat het algehele sentiment in de markt verandert naar een meer afwachtende en passieve houding. Door dit sentiment zien wij dat kopers zich ook op een andere manier aan het oriënteren zijn op de markt. Voorheen waren vooral de populaire jaren-30 woningen in trek. Echter, gezien de energiecrisis merken wij dat kopers zich bewust zijn van de hoge kosten en hierdoor veel aandacht geven aan de duurzaamheid van hun nieuwe woning.

Goede isolatie, groenere manier van energie-opwekking en een hoger energielabel worden steeds belangrijkere eisen van de huidige kopers. Wij verwachten dan ook dat deze trend zich verder zal doorzetten de komende jaren.

Nieuwbouw
Op dit moment stan er meerdere locaties op de nominatie om te worden herontwikkeld. De Kop van Isselt, de Hoef West en Wagenwerkplaats zijn centrale locaties waar de komende jaren de nodige transformaties zullen plaats vinden.

Op de Hoef moet ruimte komen voor ca. 3.500 – 4.000 woningen. Deze nieuwe stadswijk moet straks de verbinding en aansluiting naar het centrum worden. Tevens is er besloten om de parkeernorm voor deze nieuwe wijk drastisch te verlagen om zo een meer autoluwe omgeving te creëren. Mobiliteit in de vorm van deelauto’s en fietsen wordt verder gestimuleerd. Ook beschikt het Hoefkwartier over een eigen station, wat de bereikbaarheid verder vergroot.

De Kop van Isselt moet straks ruimte geven voor circa 2.000 – 3.000 woningen. De Kop van Isselt is op dit moment nog een bedrijventerrein dat deel uitmaakt van de Isselt. In deze nieuwe stadswijk moet er ruimte komen voor wonen, werken en reuring. Met ruimte voor kleinschalige en ambachtelijke bedrijven. De komende jaren worden hier meerdere locaties ontwikkeld.

Tot slot de Wagenwerkplaats. Hier komen circa 650 woningen, waarvan 90 % appartementen en en 10 % stadswoningen. Een belangrijk uitgangspunt bij deze projecten zijn de zogenaamde ‘mixed-use’ ontwikkelingen, waarbij wonen en werken samenkomen. De meeste woningen zullen naar verwachting in de koopsfeer terechtkomen, waarbij er uiteraard ook ruimte is voor de (sociale)huurmarkt.

Woningmarkt in Beeld, het magazine

Geïnteresseerd in eerdere Woningmarktrapportages? DWE Nieuwbouw Makelaars biedt je een digitaal archief van alle eerdere uitgaven. Via deze link ga je naar de website van DWE Nieuwbouw Makelaars, waar je alle eerdere rapportages kan vinden.

Samen nieuwbouw makelen?

Heb jij een passie voor data? Ben jij een gedreven expert en geloof je net als wij in de kracht van zelfstandig ondernemerschap? Word dan nu partner!

Kies uw regio

Menu