Regio Amsterdam

Bestaande uit Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Uithoorn en Weesp.

Nieuwbouwkopers terug van weggeweest

Robert Haagsma - Fris Woningmakelaars

Robert Haagsma, directeur Woningmakelaardij
FRIS Woningmakelaars

Sinds de rentestijging in september 2022 zagen we het aantal nieuwbouwkopers flink terugvallen. In onze regio hebben we vaak te maken met lange bouwtijden, denk zomaar aan 3 jaar, waardoor het onaantrekkelijk geworden was om vroeg in een nieuwbouwproject te stappen voor de consument. Immers heb je dan te maken met een lange overbruggingsperiode tegen een hoge overbruggingsrente.

Echter met ingang van januari dit jaar is de markt voor nieuwbouw aanzienlijk gewijzigd. Daar ligt een combinatie van factoren aan ten grondslag. Ten eerste zijn veel werknemers vanuit hun CAO flink voor de inflatie gecompenseerd waardoor het salaris er in 2025 een stuk rooskleuriger uit ziet. Ten tweede is de leencapaciteit toegenomen voor nieuwbouwwoningen. Voor elke plus achter het A-label kan men 10.000 Euro meer lenen ten opzichte van een E, F, G of H label. Als derde zien we dat de consument gewend is geraakt aan de nieuwe rente en positieve berichtgeving over de woningmarkt (de prijzen stijgen weer) een heel sterke invloed heeft op het koopgedrag. Het aantal leads in de nieuwbouwmarkt kunnen we direct relateren aan berichtgeving in de media.

Het gevolg is dat bij lopende projecten die reeds in aanbouw zijn genomen de aanloop van kopers een stevig herstel laat zien. Bijkomend voordeel is natuurlijk ook dat de oplevering van deze projecten, zoals SPOT in Amsterdam, steeds dichterbij komt en te overzien is voor de kopers. De gekte van voor september 2022 is nog niet terug. Derhalve luistert het dus nauw welke woonproducten je op de markt brengt om succesvol te kunnen zijn. Dat is juist een markt waarin wij ons prettig voelen en maximaal toegevoegde waarde kunnen leveren aan onze opdrachtgevers.

Woningbouw Amsterdam
In 2023 zijn er totaal 4.500 woningen in aanbouw genomen in Amsterdam. Dat bleef flink achter bij de ambitie die de stad had gesteld om 7.500 bij te bouwen. Het lijkt er op dat het aantal woningen dat in aanbouw wordt genomen dalende is. Toch zien we voor de jaren ’23 tot en met ’26 structureel ruim 15.000 woningen in de verkenningsfase, er een principebesluit is genomen of het investeringsbesluit is genomen.

Grote ontwikkelingen zijn momenteel te vinden in o.a. Schinkelkwartier, Hamerkwartier, Sloterdijk en Amstel III. Vaak betreft deze project gecombineerd sociale huur, middenhuur en vrije sector woningen. Beleggers houden pas op de plaats door de plannen van Hugo de Jonge waarbij hij aangaf de vrije sector appartementen verder te willen reguleren. Naast de rentestijging zien we dat als de belangrijkste aanleiding waardoor beleggers nagenoeg afgehaakt zijn in onze regio. Het gevolg is dat er juist minder betaalbare woningen op de markt komen.

We zien daarom zogenaamde uitpondscenario’s ontstaan om deze projecten toch haalbaar te krijgen. Daar hebben we al meerdere concrete voorbeelden van gezien dit jaar. Naar verwachting zal daarom het aandeel koopappartementen toenemen aan de aanbodzijde de komende jaren.
Bart Bouwman - Partner KNAP Makelaardij

Bart Bouwman, partner
KNAP Makelaardij

Ook Bart Bouwman van KNAP Makelaardij ervaart een bijzondere markt, waarbij de betaalbaarheid van woningen onder druk is komen te staan. Bij bestaande bouw kijken kandidaat-kopers en -huurders steeds meer naar de energiekosten. Dit is ook één van de redenen dat nieuwbouw bij veel mensen leeft. Een woning die voldoet aan de laatste duurzaamheidseisen is altijd interessant voor de nieuwe bewoner. Met de huidige energieprijzen is een woning met bijna nul op de meter extra interessant geworden. In aanschaf is de woning dan wel duurder geworden, maar de voordelen van de lage energierekening komt daarna iedere maand weer terug.

Het aanbod van woningen is ook in onze regio de laatste maanden toegenomen. Een koper heeft meer keuze. Je merkt dat gelijk aan de meer kritische vragen die gesteld worden. In de bestaande bouw denken mensen er toch nog even langer over na als de zon om 16:00 uur net achter het huis van de buren schuil gaat of als de tram net bij jouw raam piepend de bocht om gaat. Ook is er nog meer aandacht voor duurzaamheid en dan vooral de maandelijkse kosten om de woning warm te stoken. Bij nieuwbouw krijgen we meer vragen over hoe ver het project is en of het allemaal wel doorgaat vanwege de minder snelle verkoop of het niet krijgen van de milieuvergunning. Gelukkig hebben we daar bij Bonheur in Badhoevedorp geen last van. Begin april zijn alle seinen op groen gezet, is ons voorverkooppercentage gehaald en zijn alle vergunningen binnen om te kunnen beginnen met de bouw.

Woningmarkt in Beeld, het magazine

Geïnteresseerd in eerdere Woningmarktrapportages? DWE Nieuwbouw Makelaars biedt je een digitaal archief van alle eerdere uitgaven. Via deze link ga je naar de website van DWE Nieuwbouw Makelaars, waar je alle eerdere rapportages kan vinden.

Samen nieuwbouw makelen?

Heb jij een passie voor data? Ben jij een gedreven expert en geloof je net als wij in de kracht van zelfstandig ondernemerschap? Word dan nu partner!

Kies uw regio

Menu