Regio Amsterdam

Bestaande uit Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Uithoorn en Weesp.

Ontwikkelingen in de regio Amsterdam

Robert Haagsma - Fris Woningmakelaars

Robert Haagsma, directeur Woningmakelaardij
FRIS Woningmakelaars

Volgens Robert Haagsma van Fris Woningmakelaars ziet sinds de zomer vorig jaar de woningmarkt er heel anders uit. Gedreven door de sterk gestegen hypotheekrente en fors dalende consumentenvertrouwen is het niet meer vanzelfsprekend dat een nieuwbouwproject in no-time verkocht is. Daarentegen zien we dat de markt voor bestaande woningen goed op peil blijft, tot zover in lijn met vorig jaar qua aantallen.

Ook zien we dat projecten die bijna hun voltooiing naderen ook nog op redelijke belangstelling mogen rekenen. De uitdaging van nieuwbouw zit hem in de onzekerheid of er überhaupt gebouwd gaat worden (halen we 70% voorverkoop?) maar ook in de lange bouwtijden. Projecten worden steeds complexer waardoor in Amsterdam bouwtijden van 2,5 – 3 jaar heel “normaal” zijn. Ondanks dat er inmiddels best betaalbare nieuwbouwappartementen aan de markt worden toegevoegd zien we dat kopers zeer terughoudend zijn. Zeker de wat jongere kopers weten simpelweg niet hoe hun leven er over een dergelijke bouwperiode uit ziet.

Het gevolg is een zeer overspannen huurmarkt. FRIS Woningmakelaars werkt momenteel aan een aantal grootschalige huurprojecten met zowel middendure als vrije sector appartementen. De mensen staan letterlijk in de rij om te mogen huren. Wat is het dan toch jammer dat door onze minister van wonen de beleggingsmarkt feitelijk lam wordt gelegd. Dat terwijl daar nu juist goede afzetmogelijkheden zijn.

Opvallend is de veerkracht die we zien bij onze opdrachtgevers. Maar gemeentes blijken ook flexibel te zijn. Er valt weer te praten, er worden offers gebracht in de gronduitgifte en het herontwikkelen van projecten om het wel haalbaar te maken wordt met open armen ontvangen. En daar wordt het ook interessant voor ons als nieuwbouwmakelaar. Immers hoort daar de vraag bij van onze opdrachtgevers; wat moet ik ontwikkelen op die plek en voor wie?

FRIS Research kan daar goed in voorzien, er wordt zelfs gewerkt met potentiescans die op locatieniveau kunnen voorspellen wat de vraag is en voor wie er gebouwd moet worden. Dat inclusief de haalbare prijsniveaus. Dat in tegenstelling tot veel databronnen die alleen terug kunnen kijken in de tijd. De laatste tijd zien we dan ook een toenemende vraag naar realtime marktonderzoeken.

Realtime marktonderzoek
Wat als je nu op locatieniveau precies weet wat de woonwensen zijn van jouw potentiële kopers? Dat is mogelijk met het realtime marktonderzoek! Dat alles binnen de kaders die vanuit een gemeente, bestemmingsplan en projectontwikkelaar meegegeven zijn. Het biedt inzicht in de concrete klantvraag, waardoor de woning, prijs en marketing optimaal op elkaar afgestemd worden. Het resultaat? Maximaal rendement op jouw project.

Ben jij ook veerkrachtig en wil je meer weten over realtime marktonderzoek? Neem dan contact op met FRIS Woningmakelaars.
Bart Bouwman - Partner KNAP Makelaardij

Bart Bouwman, partner
KNAP Makelaardij

Ook Bart Bouwman van KNAP Makelaardij ervaart een bijzondere markt, waarbij de betaalbaarheid van woningen onder druk is komen te staan. Bij bestaande bouw kijken kandidaat-kopers en -huurders steeds meer naar de energiekosten. Dit is ook één van de redenen dat nieuwbouw bij veel mensen leeft. Een woning die voldoet aan de laatste duurzaamheidseisen is altijd interessant voor de nieuwe bewoner. Met de huidige energieprijzen is een woning met bijna nul op de meter extra interessant geworden. In aanschaf is de woning dan wel duurder geworden, maar de voordelen van de lage energierekening komt daarna iedere maand weer terug.

Het aanbod van woningen is ook in onze regio de laatste maanden toegenomen. Een koper heeft meer keuze. Je merkt dat gelijk aan de meer kritische vragen die gesteld worden. In de bestaande bouw denken mensen er toch nog even langer over na als de zon om 16:00 uur net achter het huis van de buren schuil gaat of als de tram net bij jouw raam piepend de bocht om gaat. Ook is er nog meer aandacht voor duurzaamheid en dan vooral de maandelijkse kosten om de woning warm te stoken. Bij nieuwbouw krijgen we meer vragen over hoe ver het project is en of het allemaal wel doorgaat vanwege de minder snelle verkoop of het niet krijgen van de milieuvergunning. Gelukkig hebben we daar bij Bonheur in Badhoevedorp geen last van. Begin april zijn alle seinen op groen gezet, is ons voorverkooppercentage gehaald en zijn alle vergunningen binnen om te kunnen beginnen met de bouw.

Woningmarkt in Beeld, het magazine

Geïnteresseerd in eerdere Woningmarktrapportages? DWE Nieuwbouw Makelaars biedt je een digitaal archief van alle eerdere uitgaven. Via deze link ga je naar de website van DWE Nieuwbouw Makelaars, waar je alle eerdere rapportages kan vinden.

Samen nieuwbouw makelen?

Heb jij een passie voor data? Ben jij een gedreven expert en geloof je net als wij in de kracht van zelfstandig ondernemerschap? Word dan nu partner!

Kies uw regio

Menu