Regio Arnhem - Nijmegen

Bestaande uit o.a. Arnhem, Lingewaard, Nijmegen, Overbetuwe, Rheden, Wijchen en Zevenaar

Ontwikkelingen in de regio Arnhem-Nijmegen

Bas Wildeman, kantoorleider
Petra de Kleermaeker Makelaardij

Jorn van Veen - Hendriks Makelaardij

Jorn van Veen, makelaar
Hendriks Makelaardij

Ook in het KAN-gebied zien we dat er bijna 50% meer aanbod is dan tijdens de enorme krapte van een jaar geleden, en dat de gemiddelde verkoopprijs met een paar procent gedaald is. Overigens zegt dat niet direct iets over een waardedaling van individuele woningen, omdat duurdere woningen momenteel trager verkocht worden waardoor alleen al daardoor het gemiddelde daalt. Door datzelfde effect is de gemiddelde vraagprijs van de te koop staande woningen bijvoorbeeld toegenomen. En transactieprijzen per m2 kunnen in een dalende markt zelfs tijdelijk stijgen, omdat er méér goedkopere woningen worden verkocht – die vaak wel een hogere meterprijs kennen. Het blijft dus oppassen om aan deze gemiddelden conclusies te verbinden.

Daarnaast is er natuurlijk wel iets aan de hand. De hoge energieprijzen en flink gestegen hypotheekrente zorgden er voor dat ook in deze regio de laatste maanden van 2022 slechte verkoopmaanden waren. We merken de laatste maanden wel dat huizenkopers gewend zijn aan de nieuwe situatie en er iets meer positiviteit in de markt zit, maar er speelt nu in het KAN-gebied een aantal effecten.

Ten eerste is de groep kopers die een woning kan betalen flink kleiner geworden. De energieprijzen zijn gelukkig weer iets gedaald, maar de hypotheekrente stijgt onverminderd door. Ten tweede kiezen mensen in onzekere tijden eerder voor zekerheid – en dat is eerder een kant-en-klare bestaande bouwwoning dan een nieuwbouwwoning die over twee jaar pas klaar is. En nieuw is het derde effect: vooral bij langere bouwtijden lopen de renteverliezen tijdens de bouw enorm op, tot tienduizenden euro’s per jaar! Vooral bij een annuïtaire financiering, waar de maandelijkse aflossing vanaf dag één aanvangt.

Het gevolg van dit alles is dat vraag- en transactieprijzen in de bestaande markt dalen. Prijsdalingen bij nieuwbouw volgen altijd trager, en dat is in het aantal nieuwbouwtransacties nu duidelijk merkbaar. Zeker nu de energieprijzen iets aanvaardbaarder geworden zijn, is bij de huidige hoge hypotheekrente het maandlastenargument minder valide om voor een nieuwbouwwoning te kiezen. Het duurzaamheidsaspect van een energiezuinige woning blijft natuurlijk overeind staan, en daar proberen wij kopers ook van te overtuigen.

De komende maanden staat staat of valt alles met de ontwikkeling van de hypotheekrente en bouwkosten. Wij houden de markt nauwlettend in de gaten

Woningmarkt in Beeld, het magazine

Geïnteresseerd in eerdere Woningmarktrapportages? DWE Nieuwbouw Makelaars biedt je een digitaal archief van alle eerdere uitgaven. Via deze link ga je naar de website van DWE Nieuwbouw Makelaars, waar je alle eerdere rapportages kan vinden.

Samen nieuwbouw makelen?

Heb jij een passie voor data? Ben jij een gedreven expert en geloof je net als wij in de kracht van zelfstandig ondernemerschap? Word dan nu partner!

Kies uw regio

Menu