Het is een allesbehalve publiek geheim dat de nieuwbouwwereld in een spagaat zit. Kranten kopten onlangs nog groot over ontwikkelaars die hun nieuwbouwplannen in de ijskast zetten. En dat terwijl de woningnood nog altijd onverminderd groot is.
Betaalde grondprijzen, nog altijd stijgende bouwkosten, (hypotheek-)rentestijging en inflatie, zetten mooie nieuwbouwplannen op losse schroeven. En dan hebben we het nog niet eens over regelgeving, trage besluitvorming en bezwaarprocedures. Kortom: er is een mismatch ontstaan tussen de haalbaarheid en betaalbaarheid van de te bouwen nieuwbouwwoningen enerzijds en de mogelijkheden die de consument heeft om deze nieuwbouwwoningen te kunnen (of willen) kopen, anderzijds.
Als de projecten voor de ontwikkelaars vrijwel stil liggen, verkopen wij als (nieuwbouw-) makelaars ook minder projecten. Dat betekent natuurlijk niet dat wij stil zitten. Het adviseren voor projecten en het monitoren van de markt gaat onverminderd door. Het sentiment van onze klanten die bestaande bouw kopen en verkopen, is voor ons de graadmeter voor ‘hoe het gaat’ met de woningmarkt. Sterker nog; het zegt ons zelfs vaak nog meer dan cijfers.
In Den Haag is het niet anders dan in de rest van Nederland. Na de stagnatie en lichte daling die zich in het laatste half jaar aftekende, heerst er nu een voorzichtig optimisme. Vraagprijzen worden in de meeste gevallen weer iets realistischer ingezet; in Den Haag liggen deze gemiddeld € 100,=/m2 lager dan vorig jaar. Dit lokt mensen voorzichtig uit hun forten van angst en onzekerheid en de woningmarkt lijkt weer meer in beweging te komen.
“In januari telden wij bij Schieland Borsboom in totaal 395 bezichtigingen, in februari 406, in maart liep dit op tot 625 en nu halverwege april zitten we zelfs al op 665 bezichtigingen”
Als je geluk hebt en er geen andere kapers op de kust zijn, valt er weer iets te onderhandelen. Samen met de (iets) lagere vraagprijzen brengt dit mensen, en daarmee de markt, meer in beweging. Aanvragen voor bezichtigingen nemen toe en de landelijke Open Huizen Dag werd weer goed bezocht. En hoewel opportunisten dus kansen ruiken, wordt er uiteindelijk toch nog bij 27% van de transacties in Den Haag zonder aarzeling overboden. De schaarste is namelijk nog steeds groot en mensen realiseren zich dat de huidige hypotheekrente de nieuwe werkelijkheid is.
In tegenstelling tot de jarenlange voorliefde van de huizenkoper voor jaren’30 woningen, is er – onder invloed van duurzaamheid en kwaliteit – wel degelijk aandacht voor nieuwbouw. Maar de lange wachttijd en de onzekerheid over wat de eigen woning oplevert op het moment dat de nieuwbouwwoning klaar is, het grote prijsverschil tussen nieuwbouw en bestaande bouw en de beperkte financieringsmogelijkheden drijven de woningkopers in de armen van de bestaande bouw.
Als de beweging binnen de bestaande bouw doorzet, kan dit ook betekenen dat er voor de toekomstige nieuwbouwkoper minder onzekerheid is over de verkoop van de eigen woning tegen de tijd dat de nieuwbouwwoning klaar is. Daarmee wordt in elk geval 1 pijnpunt waar de nieuwbouw mee kampt, weggenomen.NieuwbouwEr wordt veel gebouwd in en rondom Den Haag. Van hippe transformaties en stadsvernieuwing tot strandappartementen en statige herenhuizen. In de wijken De Zuidkade / Scheveningen, Wateringseveld, Hollands Spoor, maar ook zeker tegen de stad aan in Rijswijk, Wassenaar, Voorburg en Leidschendam staan ambitieuze nieuwbouwprojecten op stapel.De gemeente Zoetermeer is ambitieus. In de komende tien tot vijftien jaar komen er 10.000 woningen bij en de gemeente onderzoekt de mogelijkheden om te komen tot zelfs 16.000 extra woningen. Met name de grotere ontwikkellocaties in de Binnenstad en het Entreegebied staan bij de gemeente op de versnellingsagenda. Op die versnellingsagenda staan met name het bouwen voor jongeren, middeninkomens en empty-nesters.