Regio Rijnmond

Bestaande uit o.a. Capelle aan den IJssel, Nissewaard, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Lansingerland en Goeree-Overflakkkee

Ontwikkelingen in de regio Rijnmond

Kees-Jan Borsboom

Kees-Jan Borsboom
Schieland Borsboom NVM Makelaars

Het is een allesbehalve publiek geheim dat de nieuwbouwwereld in een spagaat zit. Kranten kopten onlangs nog groot over ontwikkelaars die hun nieuwbouwplannen in de ijskast zetten. En dat terwijl de woningnood nog altijd onverminderd groot is.

Betaalde grondprijzen, nog altijd stijgende bouwkosten, (hypotheek-)rentestijging en inflatie, zetten mooie nieuwbouwplannen op losse schroeven. En dan hebben we het nog niet eens over regelgeving, trage besluitvorming en bezwaarprocedures. Kortom: er is een mismatch ontstaan tussen de haalbaarheid en betaalbaarheid van de te bouwen nieuwbouwwoningen enerzijds en de mogelijkheden die de consument heeft om deze nieuwbouwwoningen te kunnen (of willen) kopen, anderzijds.

Als de projecten voor de ontwikkelaars vrijwel stil liggen, verkopen wij als (nieuwbouw-) makelaars ook minder projecten. Dat betekent natuurlijk niet dat wij stil zitten. Het adviseren voor projecten en het monitoren van de markt gaat onverminderd door. Het sentiment van onze klanten die bestaande bouw kopen en verkopen, is voor ons de graadmeter voor ‘hoe het gaat’ met de woningmarkt. Sterker nog; het zegt ons zelfs vaak nog meer dan cijfers.

In Rotterdam is het niet anders dan in de rest van Nederland. Na de stagnatie en lichte daling die zich in het laatste half jaar aftekende, heerst er nu een voorzichtig optimisme. Vraagprijzen worden in de meeste gevallen weer iets realistischer ingezet; in Rotterdam liggen deze gemiddeld € 300,=/m2 lager dan vorig jaar. Dit lokt mensen voorzichtig uit hun forten van angst en onzekerheid en de woningmarkt lijkt weer meer in beweging te komen.

“In januari telden wij bij Schieland Borsboom in totaal 395 bezichtigingen, in februari 406, in maart liep dit op tot 625 en nu halverwege april zitten we zelfs al op 665 bezichtigingen”

Als je geluk hebt en er geen andere kapers op de kust zijn, valt er weer iets te onderhandelen. Samen met de (iets) lagere vraagprijzen brengt dit mensen, en daarmee de markt, meer in beweging. Aanvragen voor bezichtigingen nemen toe en de landelijke Open Huizen Dag werd weer goed bezocht. En hoewel opportunisten dus kansen ruiken, wordt er uiteindelijk toch nog bij 27% van de transacties in Rotterdam zonder aarzeling overboden. De schaarste is namelijk nog steeds groot en mensen realiseren zich dat de huidige hypotheekrente de nieuwe werkelijkheid is.

In tegenstelling tot de jarenlange voorliefde van de huizenkoper voor jaren’30 woningen, is er – onder invloed van duurzaamheid en kwaliteit – wel degelijk aandacht voor nieuwbouw. Maar de lange wachttijd en de onzekerheid over wat de eigen woning oplevert op het moment dat de nieuwbouwwoning klaar is, het grote prijsverschil tussen nieuwbouw en bestaande bouw en de beperkte financieringsmogelijkheden drijven de woningkopers in de armen van de bestaande bouw.

Als de beweging binnen de bestaande bouw doorzet, kan dit ook betekenen dat er voor de toekomstige nieuwbouwkoper minder onzekerheid is over de verkoop van de eigen woning tegen de tijd dat de nieuwbouwwoning klaar is. Daarmee wordt in elk geval 1 pijnpunt waar de nieuwbouw mee kampt, weggenomen.

Nieuwbouw
Rotterdam doet met zijn torens zijn bijnaam als Manhattan aan de Maas eer aan. De nu nog lagere gebouwen in de Stadsdriehoek worden in sneltreinvaart getransformeerd tot hoge woontorens met appartementen, die regelmatig de architectuurboeken bereiken. Maar ook in het meer industriële gebied richting West vindt je geliefde projecten als Little C en ook in het Lloydkwartier blijft er ontwikkeld worden.

Op Zuid wordt de Veranda via Feyenoord en de Piekstraat meer en meer verbonden met de Kop van Zuid en ook in Katendrecht staan hippe projecten op de planning. Ook wordt er door jonge gezinnen steeds meer uitgeweken naar een plek net buiten of aan de rand van de stad; Prinsenland, Schiedam of Capelle aan den IJssel bijvoorbeeld. Maar de grootste ontwikkeling is Zuidland waar een compleet nieuwe wijk verrijst op voormalig akkerland.

Woningmarkt in Beeld, het magazine

Geïnteresseerd in eerdere Woningmarktrapportages? DWE Nieuwbouw Makelaars biedt je een digitaal archief van alle eerdere uitgaven. Via deze link ga je naar de website van DWE Nieuwbouw Makelaars, waar je alle eerdere rapportages kan vinden.

Samen nieuwbouw makelen?

Heb jij een passie voor data? Ben jij een gedreven expert en geloof je net als wij in de kracht van zelfstandig ondernemerschap? Word dan nu partner!

Kies uw regio

Menu